Контролирането на нивата на кръвната захар е много важно. Това е

...
Контролирането на нивата на кръвната захар е много важно. Това е
Коментари Харесай

Десет фактора, които влияят на нивата на кръвната захар

Контролирането на равнищата на кръвната захар е доста значимо. Това е ключът към попречване на затруднения от диабет като бъбречна нефроза, увреждане на нервите, проблеми със зрението, инсулт и сърдечен недостатък.

Разбирането за това по какъв начин другите привички предизвикват промени в равнищата на кръвната захар може да помогне на хората да предскажат по-добре равнищата на глюкозата.

Както хипогликемията, по този начин и хипергликемията могат да имат съществени последствия. Хипергликемията може да аргументи гадене, повръщане или зной, до момента в който хипогликемията може да докара до комплициране, световъртеж, замъглено зрение, гърчове, кома и даже гибел.

И даже да отделяте особено внимание на своето хранене и на приема на медикаменти, равнището на захарта се трансформира в границите на деня.  Има фактори, на които човек не може да влияе, само че е добре да се вземат поради.

Ето и някои от малко известните фактори, които могат да трансформират равнището на захар в кръвта и по какъв начин да им бъде повлияно:
Обезводняване
Връзката сред дехидратация и хипергликемия е доста тясна. Липсата на течности може да докара до високи равнища на кръвната захар, защото концентрацията на глюкоза се усилва. По-лошото е, че хипергликемията може да накара пациентите да уринират повече, което в допълнение утежнява положението на дехидратация.

Диабетиците би трябвало през целия ден да пият чиста вода или други нискокалорични питиета, с цел да поддържат тялото си хидратирано. Точното количество течност зависи от фактори като пол и възраст. Хората, които са доста дейни или имат висок показател на телесна маса, се нуждаят от повече течности. Ако смятате, че не харесвате елементарна вода, пробвайте да добавите плодове, резенчета портокал, краставица и листа от прясна мента. Неподсладен леден билков чай също е доста ободрителен и също така не съдържа кофеин.
Изкуствени подсладители
Много диабетици пият питиета без захар вместо газирани питиета или плодови сокове, тъй като считат, че те не покачват равнищата на кръвната захар. Диетолози от Университета в Маастрихт в Холандия са открили, че изкуствените подсладители не са изцяло неутрални и могат да причинят нарушена глюкозна хомеостаза.

Ендокринолози от клиниката „ Майо “ напомнят, че хората могат да изпитат „ резултата на бумеранг “, когато употребяват изкуствени подсладители. Тъй като неправилно считат, че храните без захар са потребни за здравето им, ядат прекалено много или употребяват други храни, богати на въглехидрати. В допълнение, някои изкуствени подсладители могат да причинят диария, което може да докара до дехидратация.
Лекарства
Освен при диабет, медикаментите с рецепта или без, за други здравословни проблеми също могат да нарушат равнищата на кръвната захар. Пример за това са стероидите (използвани за лекуване на възпалителни болести, автоимунни болести и астма), които могат да причинят скок в равнищата на кръвната захар. Хапчета за надзор на раждаемостта, някои антидепресанти и антипсихотици, диуретици и назални деконгестанти също могат да причинят хипергликемия, до момента в който други медикаменти могат да намалят кръвната захар или да затруднят разпознаването на признаците на хипогликемия. Дори сиропът за кашлица може да повлияе на равнищата на кръвната захар.

Пациентите би трябвало да се уверят, че техният доктор знае, че имат диабет, преди да им предпише каквото и да е лекарство, и да се съветват с фармацевта по отношение на страничните резултати от него.
Феноменът на " утринна зора "
Нивата на кръвната захар постоянно са високи преди пробуждане, даже в случай че равнищата на кръвната захар са били естествени по време на сън. Това събитие се назовава „ утринна зора “ - организмът се приготвя за пробуждане и сред 2 и 8 сутринта освобождава кортизол и други хормони някъде. Тези хормони вършат тялото по -малко сензитивно към инсулин, което води до внезапно повишаване на кръвната захар на пациента заран.

Ако приемате прекалено много инсулин или медикаменти през нощта или не ядете задоволително на вечеря, заран ще имате ниска кръвна захар. Богата на протеини храна с ниско наличие на въглехидрати преди лягане може да ви помогне да съкратите интервала на недояждане, без да повишавате кръвната си захар.
Менструален цикъл
Сякаш не стигат крампите, подуването на корема и измененията в настроението. Жените изпитват хормонални промени по време на цикъл, което може да накара равнищата на кръвната им захар да излязат малко отвън надзор. Въпреки че този резултат варира и е строго самостоятелен, някои дами с диабет са по-малко чувствителни към инсулин през седмицата преди менструацията, което значи по-високи от естествените равнища на кръвна захар. Показанията нормално се възстановяват скоро след началото на менструацията.

Ако забележите, че кръвната ви захар е била висока през седмицата преди менструацията, намалете приема на въглехидрати през това време или правете повече извършения.
Недоспиване
Лошият сън въздейства освен върху настроението, само че и утежнява равнищата на кръвната захар. Медицински учени от Висшето учебно заведение по здравни науки към университета Корнел са открили, че недоспиването може да попречи на способността да се управляват равнищата на кръвна захар и да се понижи инсулиновата сензитивност при пациенти с диабет вид 2. Сънят има възстановяваща организма функционалност. Липсата на сън значи, че той е подложен на непрекъснат стрес. С увеличението на напрежението равнищата на кръвната захар се покачват.

За страдание, хората с диабет вид 2 постоянно имат проблеми със съня. Хората с висок показател на телесна маса имат нараснал риск от сънна апнея. За да подобрите качеството на съня си и да го удължите, развийте постоянен и пореден табиет да заспивате и да се събуждате едновременно всеки ден, с цел да имате 7-9 часа здрав сън всяка нощ. Диабетиците със сънна апнея би трябвало интензивно да търсят лекуване.
Екстремни метеорологични условия
Независимо дали на открито е доста горещо или студено, рисковите температури въздействат върху контрола на заболяванията. Това се дължи на обстоятелството, че тялото на пациентите със захарен диабет вид 2 реагира на топлината по друг метод, в сравнение с при здрави хора. При някои пациенти равнищата на кръвна захар могат да се покачат внезапно в доста горещи дни, защото рисковите метеорологични условия постановат спомагателен стрес върху организма; други пациенти, изключително тези, които одобряват инсулин, могат да имат тъкмо противоположния резултат.

Високите температури могат да повлияят на разхода на инсулин и да причинят промени в равнищата на кръвната захар. Ако Дълнивата на захарта остават високи дълго време, това може да повлияе на способността на организма да контролира температурата и да докара до по-бърза загуба на течности, което от своя страна в допълнение покачва равнищата на кръвна захар, увеличавайки риска от дехидратация. Затова диабетиците би трябвало, в случай че е допустимо, да останат у дома в най-горещото време и да наблюдават от близко равнищата на захарта.
Пътувания
Полетите на дълги дистанции постоянно изискват прекосяване на голям брой часови зони, което кара мнозина да се усещат неловко, само че страдащите от диабет би трябвало да бъдат изключително деликатни. Промяната на часовата пояси нарушава графика за лекуване и надлежно се трансформират диетата и навиците за сън, което пречи на регулирането на кръвната захар.

Освен това, когато сте на отмора или пътувате, можете да ядете и пиете повече от нормално или да сте по-активни, което също може да аргументи промени в равнищата на кръвната захар.

Твърде доста кафе
За множеството хора 400 мг кофеин дневно не са рискови, само че за диабетиците е друго: кофеинът може да попречи на работата на инсулина, което води до хипогликемия или хипергликемия. Изследователи от Медицинския център на Университета Дюк в Съединени американски щати са открили, че несъразмерната консумация на кофеин може да аргументи скок в равнищата на кръвната захар при хора с диабет. По подигравка на ориста, в това време биохимиците от Университета на Западна Индия са разкрили, че потреблението на кофеин може да усъвършенства способността на организма да ръководи равнищата на захарта и да понижи риска от затруднения, свързани с диабета. Дали ще се увеличи или ще намалее зависи от организма на всеки човек. Всичко, което диабетиците могат да създадат, е да наблюдават равнищата на глюкозата си, с цел да видят по какъв начин тъкмо им въздейства кофеинът.
Грешки при измервателните уреди
Ако забравите да си измиете ръцете, преди да ревизирате кръвната си захар, може да получите подправен сигнал за паника. Измерването на равнищата на захар след преправка на храни може да докара до повишени индикатори, защото захарните останки по кожата могат да създадат кръвната проба неизползваема.

Съвременните глюкомери са доста чувствителни, те употребяват доста малко кръв, което значи, че елементарно могат да зародят неточности. Ако по някаква причина не можете да си измиете ръцете авансово, по -добре е да употребявате втора капка кръв, с цел да подобрите точността.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР